mousiki-kai-ellinikotita-257-667
mousiki-kai-ellinikotita-1920-579

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

2ο Διαδικτυακό φεστιβάλ «Αντιστίξεις»

46'

Έληξε
ΙΣΝ Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

Περιγραφή

Δύο έργα που εξερευνούν τη σχέση της παραδοσιακής με τη λόγια μουσική ερμηνεύουν στο Μικρό Χρηματιστήριο οι σολίστ της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Γιάννης Χριστόπουλος, με τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο. Πρόκειται για τα Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού του Γιάννη Κωνσταντινίδη και τις Πέντε ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ.


Το 2ο Διαδικτυακό φεστιβάλ της ΕΛΣ, με τίτλο «Αντιστίξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, φώτισε τη σχέση μεταξύ της λόγιας ελληνικής μουσικής και της αρχιτεκτονικής. Οι προβολές των βίντεο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Με μια ματιά – Σύνοψη

Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Το δημοτικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική υπήρξαν σταθερή πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Κωνσταντινίδη. Στα έργα του ο συνθέτης διατήρησε το περίγραμμα των αυθεντικών τραγουδιών και πρόβαλε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τους ρυθμικούς τονισμούς και τα ποικίλματα της μελωδικής γραμμής. Τα Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού τον απασχόλησαν συνθετικά επί περίπου μία δεκαετία (1937-1947). Στη συναυλία αυτή έρχονται σε διάλογο με τις Πέντε ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες που εναρμόνισε ο Μωρίς Ραβέλ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1904-1906).

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 
Το Χρηματιστήριο Αθηνών συστάθηκε το 1876 και αρχικά στεγάστηκε στην Οικία Μελά, στον χώρο που ως τότε λειτουργούσε το Κεντρικό Ταχυδρομείο. Στο κτίριο της Σοφοκλέους 11, το οποίο είχε ανεγερθεί από την ανώνυμη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ερμής», λειτούργησε από το 1885 έως το 1891, οπότε μεταφέρθηκε στο κτίριο της οδού Πεσμαζόγλου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1934. Το Μικρό Χρηματιστήριο είναι ένα νεοκλασικό οικοδόμημα με αρκετά αναγεννησιακά στοιχεία και με εντυπωσιακή διακόσμηση τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το κτίριο αποτελείται από έναν και μόνο χώρο, την εντυπωσιακή Αίθουσα Συναλλαγών, ύψους περίπου δώδεκα μέτρων και γενικών διαστάσεων 17,5x15,5 μ. Ο εσωτερικός της διάκοσμος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον το 1991 κηρύχθηκε από την 1η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, διότι παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό, μορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, εσωτερικά και εξωτερικά».

Συντελεστές – Διανομή

Σολίστ Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος, Γιάννης Χριστόπουλος τενόρος
Πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου

Πάγιος χορηγός

Χορηγοί προϊόντων

Χορηγός αερομεταφορών

Creative partner

Technology partner

Υποστηρικτής

Χορηγοί φιλοξενίας

Χορηγοί επικοινωνίας

Σας προτείνουμε

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

mesopolemos-752-382

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ

2ο Διαδικτυακό φεστιβάλ «Αντιστίξεις»

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

yporoxos-mais-752-382

Διαδικτυακά φεστιβάλ

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗΣ

1ο Διαδικτυακό φεστιβάλ «Έξοδος: Άνοιξη»

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

selinofos-752-382

Διαδικτυακά φεστιβάλ

Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ του Γιώργου Σισιλιάνου

3ο Διαδικτυακό φεστιβάλ «H μουσική του λόγου»