Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3,1 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.900 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει εκτενώς τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), με σημαντικότερο σταθμό τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεών της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η δημιουργία του οποίου αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, αλλά και πριν από την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, ενισχύοντας το άνοιγμα της ΕΛΣ στην κοινωνία. Επιπλέον, το ΙΣΝ στηρίζει με ιδρυτική δωρεά την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, και το τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων, που απευθύνονται σε ευρύ ηλικιακό κοινό, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στοχευμένες ομάδες κοινού.

Στο πλαίσιο της στήριξης του οργανισμού, τον Ιανουάριο του 2019 το ΙΣΝ ανακοίνωσε μεγάλη δωρεά, ύψους €20 εκατομμυρίων, προς την ΕΛΣ για την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο εξωτερικό.

Οι βασικοί άξονες της νέας δωρεάς του ΙΣΝ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στοχευμένων καλλιτεχνικών συνεργασιών, συμπαραγωγών, μετακλήσεων και διεθνών περιοδειών που θα συντελέσουν στη διαμόρφωση μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παράλληλα, η δωρεά υποστηρίζει ένα ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2021), καθώς και μια μεγάλη καμπάνια προβολής σε όλο τον κόσμο που θα μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ. Το λανσάρισμα της καμπάνιας, με θέμα τη γέννηση, συνέπεσε χρονικά με την επέτειο 80 χρόνων από την πρώτη παράσταση της ΕΛΣ το 1940, σηματοδοτώντας τη νέα φιλοσοφία του οργανισμού με σαφή αναφορά στο παρελθόν, στο παρόν και ιδιαίτερα στο μέλλον του οργανισμού.

Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το τετραετές πρόγραμμα εξωστρέφειας της ΕΛΣ περιλαμβάνει συνεργασίες με σπουδαίους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως τους Γιώργο Λάνθιμο, Ολιβιέ Πυ και Μαρίνα Αμπράμοβιτς, με σπουδαία λυρικά θέατρα, όπως το Λα Μονναί των Βρυξελλών, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Κωμική Όπερα του Παρισιού, η Βασιλική Όπερα της Δανίας (Κοπεγχάγη), η Όπερα του Γκαίτεμποργκ, η Όπερα του Ελσίνκι, και μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όπερας του κόσμου, όπως το Φεστιβάλ του Αιξ της Προβηγκίας στη Γαλλία, το Φεστιβάλ Ροσσίνι στο Πέζαρο της Ιταλίας και το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία. Παράλληλα, με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ ενισχύθηκε το Μπαλέτο της ΕΛΣ με νέους χορευτές και δόθηκαν υποτροφίες σε σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ για τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό.

Το 2020, η ΕΛΣ προσάρμοσε τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, ξεκινώντας μια σειρά διαδικτυακών φεστιβάλ με διαφορετικές, κάθε φορά, θεματικές, καθώς και τη διαδικτυακή τηλεόραση GNO TV, καταφέρνοντας με την ψηφιακή της παρουσία να δώσει νέο νόημα και να διευρύνει την έννοια της εξωστρέφειας.