gno_the_magic_pillows_mobile

temp

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Γιώργος Δούσης / Ευγένιος Τριβιζάς

129'

Έληξε
ΙΣΝ Μέγας Δωρητής  ΕΛΣ & Δωρητής Παράστασης

Χορηγός παράστασης

Περιγραφή

Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια μεταφέρεται στη μικρή οθόνη για να συναντήσει τα παιδιά και τους μεγάλους στα κινητά, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις τους, μέσα από την GNO TV, όπου θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Δεκεμβρίου. Το διάσημο, πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά, μετά από μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως μυθιστόρημα και θεατρικό, διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα για πρώτη φορά σε όπερα για όλη την οικογένεια, σε μουσική Γιώργου Δούση, για να δώσει πνοή στα όνειρα μικρών και μεγάλων. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το συγκινητικό, αισιόδοξο, γεμάτο νοήματα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά μιλά για την αντίσταση των μαθητών ενός υποβαθμισμένου σχολείου και του εμπνευσμένου δασκάλου τους απέναντι στον άπληστο άρχοντα Αρπατίλαο και την αποφασιστικότητά τους να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα. Ο συγγραφέας γράφει για το έργο: «Εύχομαι όσοι παρακολουθήσουν τα Μαγικά μαξιλάρια να μην ξεχάσουν εύκολα τα λόγια του δάσκαλου στην παγωμένη αίθουσα του υποβαθμισμένου σχολείου: “Ό,τι κι αν σας πάρουν / πάντα κάτι μένει / που κανείς δεν το αγγίζει / κανείς δεν σας το παίρνει! / Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας, / θησαυρός στη συμφορά σας / μένουνε τα όνειρά σας!”».

Η μελωδική μουσική του Γιώργου Δούση, πλούσια σε συναισθήματα, περιπλανιέται απολαυστικά στα εκθαμβωτικά ανάκτορα, τα φτωχικά σχολεία και τα ερεβώδη ορυχεία σμαραγδιών της Ουρανούπολης ζωντανεύοντας ένα σύνολο σπαρταριστών χαρακτήρων. Ο συνθέτης αναφέρει: «Περιπλανήθηκα με μεγάλη απόλαυση στους ανακτορικούς κήπους και τα απόμερα σοκάκια του φανταστικού κόσμου της Ουρανούπολης. Έζησα μια διαδρομή γεμάτη εικόνες, χρώματα και μυρωδιές από έναν τόπο εξωτικό αλλά και πραγματικό συνάμα. Τα Μαγικά μαξιλάρια είναι ένα παντοτινά επίκαιρο έργο. Η δομή του έργου και ο λόγος του Ευγένιου Τριβιζά με οδήγησαν με απόλυτη ασφάλεια σε μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία σύνθεσης».

Η σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, έχοντας ρυθμό, χιούμορ και συγκίνηση, στοχεύει στην αναζήτηση του ποιητικού πυρήνα αυτού του λυτρωτικού και ανεξάντλητου κλασικού παραμυθιού.  

Η βιντεοσκόπηση της παραγωγής έγινε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021. Η παράσταση παρουσιάζεται με δυνατότητα επιλογής υποτίτλων σε ελληνικά και αγγλικά.

Trailer

Με μια ματιά – Σύνοψη

Σε μια χώρα μακρινή́ και μυθική́, ένας άπληστος άρχοντας, ο Αρπατίλαος ο Πρώτος, αποφασισμένος να αυξήσει την παραγωγή́ σμαραγδιών στη χώρα του, καταργεί τα πάρτι γενεθλίων, τις Απόκριες, τις διακοπές του καλοκαιριού́, όλες τις γιορτές, ακόμα και τις Κυριακές, που μετονομάζονται, κατόπιν εντολής του, σε «Προδευτέρες» και δεν διαφέρουν στο παραμικρό́ από́ τις Δευτέρες. Καταργεί, επίσης, τα λούνα παρκ και τις παιδικές χαρές και στη θέση τους χτίζει φυλακές για να κρατούνται όσοι τολμούν να σβήσουν κεράκια γενεθλίων ή να ντύνονται πιερότοι τις Απόκριες ή να μην πηγαίνουν σχολείο τις Προδευτέρες. Οι κάτοικοι, υποχρεωμένοι να δουλεύουν ολοένα και πιο εξαντλητικά́ στα ορυχεία σμαραγδιών και τα πλεκτήρια συρματοπλεγμάτων, διαμαρτύρονται.

Ο Αρπατίλαος αδυνατεί αρχικά́ να κατανοήσει τους λόγους της λαϊκής δυσαρέσκειας, ωσότου ένας διορατικός αυλικός τού εξηγεί ότι σαφώς οφείλεται στα όνειρά τους: Ονειρεύονται ότι πετάνε, ενώ σέρνονται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό́ αισθάνονται δυσαρεστημένοι! Άλλωστε τα όνειρα απειλούν το καθεστώς. Κάτι ονειράκια τόσα δα, ανεπαίσθητα, φευγαλέα, μικροσκοπικά́, φουντώνουνε καμιά φορά́, φουντώνουνε σαν τη φωτιά́, κάνουν τον κόσμο άνω κάτω. «Μόνο αν τους στερήσετε τα όνειρά τους», τον συμβουλεύει, «θα ησυχάσετε, Εκλαμπρότατε». Έτσι ο Αρπατίλαος με τη βοήθεια του καταχθόνιου αρχιμάγου Σαυρίλιου Βρισελιέ και του επικεφαλής της βασιλικής φρουράς Βουλίμιου Βλήμα τούς ξεγελάει και τους αναγκάζει να κοιμούνται τα βράδια σε μαξιλάρια που προκαλούν αποτρόπαιους εφιάλτες.

Το καταχθόνιο σχέδιο φαίνεται να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι διαμαρτυρίες σταματάνε. Η παραγωγή́ σμαραγδιών και η συγκομιδή́ συρματοπλεγμάτων αυξάνεται κατακόρυφα. Ο Αρπατίλαος και οι αυλικοί πανηγυρίζουν.

Δεν ξέρουν, όμως, ότι κάπου μακριά́ από́ το παλάτι, σ’ ένα ταπεινό́ σχολείο, ξεκινάει η αντίσταση. Μερικοί μαθητές και ένας εμπνευσμένος δάσκαλος είναι αποφασισμένοι, αψηφώντας θανάσιμους κίνδυνους, να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Συντελεστές – Διανομή

Μουσική Γιώργος Δούσης
Λιμπρέτο Ευγένιος Τριβιζάς
Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνικά Τίνα Τζόκα
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Κινησιολογία Δήμητρα Μητροπούλου
Φωτισμοί Γιώργος Τέλλος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου


Αντώνης ο δάσκαλος / Ο γεροδάσκαλος Νικόλας Μαραζιώτης
Βασιλιάς Αρπατίλαος o Πρώτος (Άρχοντας της Ουρανούπολης) Νίκος Κοτενίδης
Τύλιος Ξεφτύλιος (Αυλάρχης, Υμνογράφος) Διονύσης Μελογιαννίδης
Βουλίμιος Βλήμας (Στρατηγός, Επικεφαλής Βασιλικής Φρουράς) Βαγγέλης Μανιάτης
Σαυρίλιος Βρισελιέ (Αρχιμάγος ανακτόρων) Γιώργος Ματθαιακάκης
Χνούτος (Φρούραρχος) Κωστής Ρασιδάκις
Κνούτος (Υποφρούραρχος) Γιάννης Κάβουρας
Μυρτώ Αγγελική Ταμβακοπούλου
Θάνος Μάριος-Γρηγόρης Πασχάλης
Στρατής Μάρκος Λεβογιάννης


Φωνητικό σύνολο:
Όλγα Μπαλωμένου, Βαρβάρα Μπιζά, Έφη Παπαδοπούλου, Άννα Σμέρου, Δημοσθένης Βλάχος, Βασίλης Δημακόπουλος, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Ανδρέας Καραούλης, Σταμάτης Πακάκης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Μαρίνος Ταρνανάς


Μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ
Δήμητρα Βασιλακοπούλου, Φραντζέσκα Βασιλοπούλου, Βασιλική Ζαχοπούλου, Σοφία Ζαχοπούλου, Αντωνία Κατσίκη, Αλκίνοος Κυπριώτης, Μαρία-Φαίδρα Κωνσταντάτου, Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, Έλλη-Μαρία Λαμπέτη, Μαγδαληνή Λάμπρου, Σοφία Λαχανά, Μάριος Ματαράγκας, Ελισσάβετ Παπαμάρκου, Παναγιώτης Περδίκης, Δωροθέα Πετράκη, Στέλλα Πετράκη, Δημήτρης Πρωτόγερος, Ειρήνη Σαμούχου, Αντώνης Σινάνογλου, Βασιλική Σινάνογλου, Άρτεμις Σωπύλη-Κόκσαλ, Αγγελική Ταμβακοπούλου, Καλλιόπη Τζανιδάκη, Οδυσσέας Τσιούνης, Ιάσονας Φραγκόπουλος, Ιωάννης-Αθανάσιος Χαραλάμπους-Κοράκης

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.


Μουσικό σύνολο
Φλάουτο Μαριλένα Δωρή
Κλαρινέτο Γραμμένος Χαλκιάς, Ηλίας Σκορδίλης, Γιάννης Κρητικός
Σοπράνο σαξόφωνο Παναγιώτης Σκυφτάς
Τρομπέτα Στέφανος Δαφνής, Απόστολος Καλογιάννης, Γιάννης Παναγιώτου
Κόρνο Βαγγέλης Βαβυλουσάκης, Αλέξης Μάρκου
Τρομπόνι Σπύρος Βέργης, Ιωάννης Κόκκορης
Μπάσο τρομπόνι Σπύρος Μοσχονάς
Άρπα Ευαγγελία Κιοσόγλου, Λίλια Εσίποβα
Πιάνο Απόστολος Παληός
Κρουστά Παναγιώτης Κολιαβασίλης, Ισίδωρος Θύμης, Στέφανος Ψαραδάκης
Βιολί Διονύσης Βερβιτσιώτης, Βανέσσα Αθανασίου
Βιόλα Γιάννης Αθανασόπουλος
Τσέλο Φαμπιόλα Οχέδα
Κοντραμπάσο Δημήτρης Τσεκούρας

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Η ιστορία των Μαγικών μαξιλαριών μας θυμίζει ότι είμαστε φτιαγμένοι από τα υλικά της γιορτής, της γενναιότητας, της ζωής, που ενυπάρχουν πάντοτε μυστικά και δεν εξαντλούνται ποτέ από εξωτερικές τυραννίες. Τα υλικά που σε κάνουν να κοιτάζεις τον ουρανό και να αναγνωρίζεις ότι, ακόμα κι αν είσαι μικρός, είσαι μέγας! Τα υλικά του ονείρου».

Νατάσα Τριανταφύλλη

Φωτογραφίες & βίντεο

Φωτογραφίες

Πάγιος Χορηγός

Χορηγοί προϊόντων

Χορηγός αερομεταφορών

Creative partner

Technology partner

Υποστηρικτής

Χορηγοί φιλοξενίας

Χορηγοί επικοινωνίας

Σας προτείνουμε

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

koraki_falaina_gnotv_752x384

temp

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ;

Μουσικό παραμύθι για εννέα φωνές και σύνολο δωματίου

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

trivizas-thumb-752-384

temp

ΟΧΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΗ!

Ευγένιος Τριβιζάς / Γιώργος Δούσης

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

i_suneleusi_twn_zwwn_gnotv_752x384

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Γιώργος Κουρουπός