kounalakimobile

Συναυλίες

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

Ελισάβετ Κουναλάκη

51'

Έληξε
ΙΣΝ Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

Περιγραφή

Η διακεκριμένη πιανίστρια Ελισάβετ Κουναλάκη ερμηνεύει έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν.

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επέστρεψε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού. Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες παρουσίασαν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Το ρεσιτάλ βιντεοσκοπήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Σε συνεργασία με το
Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2020» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους. 

Με μια ματιά – Σύνοψη

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Σονάτα για πιάνο αρ. 18 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 31, αρ. 3

I. Allegro
II. Scherzo: Allegretto vivace
III. Menuetto: Moderato e grazioso
IV. Presto con fuoco

Σονάτα για πιάνο αρ. 21 σε ντο μείζονα, έργο 53, Waldstein (Βάλντσταϊν)

I. Allegro con brio
II. Introduzione: Adagio molto – attacca
III. Rondo: Allegretto moderato – Prestissimo

H Σονάτα αρ. 18 σε μι ύφεση μείζονα, τρίτη σονάτα του κύκλου με αριθμό έργου 31, γράφτηκε το 1802. Ενσωματώθηκε με τις δύο προηγούμενες το 1805. Είναι η μοναδική της δεύτερης περιόδου του συνθέτη σε τέσσερα μέρη (όπως στην παραδοσιακή μορφή σονάτας του 18ου αιώνα). Ενδιαφέρον προκαλεί η απουσία αργού μέρους. Πρώτο και τέταρτο μέρος πλαισιώνουν το παιχνιδιάρικο σκέρτσο και ένα τρυφερό μενουέτο σε κλίμα Lied του Σούμπερτ. Στον ξέφρενο δυναμισμό του τέταρτου μέρους (μια ταραντέλα presto con fuoco) οφείλεται ο τίτλος που της αποδόθηκε αργότερα, εκείνος της σονάτας «του κυνηγιού».

Η Σονάτα αρ. 21 σε ντο μείζονα (έργο 53, αφιερωμένη στον κόμη Φέρντιναντ φον Βάλντσταϊν) αποτελεί συνέχεια της συνθετικής «πορείας» του Μπετόβεν μετά τις δύο τελευταίες σονάτες έργο 31. Γραμμένη το 1803-1804, διακρίνεται από γενναιόδωρη ανάπτυξη, ελευθερία εκφραστικών ευρημάτων και «διαβολικά» δύσκολη δεξιοτεχνία στα δύο κύρια μέρη της. Το κίνητρο για ολοένα δυσκολότερες παρτιτούρες το έδωσαν και οι εξελίξεις των δυνατοτήτων στα πιάνα της εποχής. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε ένα σημαντικό αργό μέρος (Andante con variazioni), το οποίο για λόγους ισορροπίας αντικαταστάθηκε από ένα μυστηριώδες adagio, ως «εισαγωγή» για το δημοφιλές φινάλε.

Ελισάβετ Κουναλάκη

Συντελεστές – Διανομή

Ελισάβετ Κουναλάκη (πιάνο)

Πάγιος χορηγός

Χορηγός αερομεταφορών

Creative partner

Technology partner

Supporter

Χορηγοί φιλοξενίας

Χορηγοί επικοινωνίας

Σας προτείνουμε

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

mesogeios-erimos

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΡΗΜΟ του Γιώργου Κουμεντάκη

4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Μεσόγειος έρημος»

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

kostantinou-featured-thumbnail-752-384

Συναυλίες

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

Γιώργος Κωνσταντίνου

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

papastefanothumb

Συναυλίες

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

dimopoulostumb

Συναυλίες

ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

Δημήτρης Δημόπουλος