ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

Διαδικτυακά φεστιβάλ
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ με έργα Ξενάκη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη
4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Μεσόγειος έρημος»
Συναυλίες
Θοδωρής Ιωσηφίδης
29'
Από έως
O διακεκριμένος πιανίστας Θοδωρής Ιωσηφίδης ερμηνεύει τη Σονάτα αρ. 11 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν.
Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επέστρεψε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού. Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες παρουσίασαν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.
Το ρεσιτάλ βιντεοσκοπήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.
Σε συνεργασία με το
Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2020» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Σονάτα για πιάνο αρ. 11 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 22
I. Allegro con brio
II. Adagio con molta espressione
III. Minuetto
IV. Rondo: Allegretto
Η Σονάτα έργο 22 γράφτηκε το 1799-1800 και είναι η ενδέκατη σε σειρά έκδοσης από τις τριάντα δύο σονάτες που συνέθεσε για το πιάνο ο Μπετόβεν. Εκτός από τον συμβολισμό της χρονολογίας, το έργο αυτό αποτελεί μια ολοκλήρωση της πρώτης δημιουργικής περιόδου του συνθέτη – τουλάχιστον όσον αφορά το πιάνο. Από την επόμενη σονάτα του, παρατηρούμε μια μεγάλη μετατόπιση στο ύφος και τη φόρμα, τα οποία απομακρύνονται σημαντικά από την κλασική παράδοση που κληρονόμησε από τους προκατόχους του.
Το έργο 22 ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές σε κοινό και πιανίστες. Δεν έχει ούτε τον έντονο λυρισμό, ούτε την εμφανή δραματικότητα, ούτε τα παράφορα πάθη που βλέπουμε πιο εξόφθαλμα σε άλλα έργα του Μπετόβεν. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε πως ο ίδιος ο συνθέτης υπήρξε πολύ υπερήφανος για αυτό το δημιούργημά του. Πράγματι, πρόκειται για μια αριστουργηματική ανάπτυξη της κλασικής σονάτας, η οποία δεν παρεκκλίνει καθόλου από τα πλαίσια της φόρμας: τα τέσσερα μέρη ακολουθούν την αυστηρή αρχιτεκτονική (γρήγορο – αργό – μινουέτο – ροντό). Αυτό που εκπλήσσει όμως, εκτός της υπερβατικής ομορφιάς και του βάθους του αργού μέρους, είναι η εκτενέστατη επεξεργασία των βασικών μοτίβων που διαχειρίζεται ο συνθέτης, και η κλιμάκωσή τους σε ένα έργο μεγάλης πνοής, που διαπνέεται από τη χαρά και τη διαύγεια του κλασικισμού. Όπως το έθεσε ο Τσαρλς Ρόζεν, «πρόκειται για τον αποχαιρετισμό του συνθέτη στον 18ο αιώνα».
— Θοδωρής Ιωσηφίδης
Θοδωρής Ιωσηφίδης (πιάνο)
Θοδωρής Ιωσηφίδης
Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών όπως Άγιος Μαρτίνος των Αγρών Λονδίνου, City Halls Γλασκόβης, Edinburgh Festival Centre, Ωδείο Αθηνών, ΜΜΑ, ΜΜΘ, ΚΩΘ. Έχει συνεργαστεί με Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με την ομάδα σύγχρονης όπερας The Medium Project. Έχει διευθύνει από το πιάνο τις όπερες Ωραία Ελένη του Ζακ Όφενμπαχ και Διδώ και Αινείας του Χένρυ Πέρσελ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Trio el Greco, με το οποίο έχει εμφανιστεί στο ΜΜΑ, σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο Κουβέιτ, ενώ έχει ηχογραφήσει ζωντανά για το Τρίτο Πρόγραμμα. Είναι απόφοιτος του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης (τάξη Γ. Παπάζογλου, δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο) και του Μουσικού Κολεγίου Τρίνιτυ Λονδίνου (Bachelor in Music Performance, ανώτατη διάκριση). Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με διακρίσεις, ως υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκοτίας στη Γλασκόβη. Μελέτησε κοντά στους Γιόντι Σόλομον, Φίλιπ Φόουκ και Τζόναθαν Πλόουραϊτ. Έχει γράψει τρία θεατρικά έργα. Το έργο του Οικογενειακά δείπνα διακρίθηκε στον διαγωνισμό για το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου, ενώ το έργο του Το υπόμνημα παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το 2020.
Εισαγάγετέ τον στο παρακάτω πεδίο
Δεν έχετε εισιτήριο;
Πατήστε εδώ για να αγοράσετε εισιτήρια για τις παραστάσεις της GNO TV.
...