Όπερα

21ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, MΕΡΟΣ A’ | ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Από έως

Περιγραφή

Δύο έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, το Δωρικό Κοντσέρτο για ορχήστρα εγχόρδων του Μηνά Ι. Αλεξιάδη και τη σύνθεση Φοίνιξ για ορχήστρα εγχόρδων του Ιωσήφ Παπαδάτου, ερμηνεύουν μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Με μια ματιά – Σύνοψη

Η ΜΟΥΣΙΚΗ Το Δωρικό Κοντσέρτο του Μηνά Ι. Αλεξιάδη γράφτηκε για την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου.
Ο συνθέτης αναφέρει για το έργο: «Στην αρχική της φάση η διαδικασία σύνθεσης ήταν μια δομικά λεπτομερώς σχεδιασμένη σπουδή στη διατονική τροπικότητα (κανόνες, μιμήσεις, μεγεθύνσεις - σμικρύνσεις, ετεροφωνικές διακλαδώσεις και άλλες τεχνικές πολυφωνίας). Αργότερα, ένας Δώριος τρόπος: μόνο και συνεχώς, όπου φρόντισα απλά να «τραγουδήσουν» οι μελωδίες. Το έντονα αντιστικτικό πρώτο μέρος (Μοderato fluente) οδηγεί στο πανδιατονικό δεύτερο αργό μέρος ((Adagio religioso). Στο τρίτο μέρος (Vivo) δεσπόζει το κύριο μελωδικό θέμα του έργου, το οποίο οργανώνεται μέσα από όλες αυτές τις τεχνικές και λειτουργεί ως ελληνικός χορός (μπάλος) στα 3+3+2=8/8.
Η σύνθεση Φοίνιξ (Σκίτσα για μια αλληγορία) για ορχήστρα εγχόρδων έργο 110 του Ιωσήφ Παπαδάτου γράφτηκε το 2018, ύστερα από ανάθεση του μαέστρου Νίκου Τσούχλου, για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το πορφυρό μυθολογικό πτηνό Φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του. Ο Φοίνικας είναι ένα ιερό και πανίσχυρο σύμβολο και απαντάται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς του πλανήτη. Συνδέεται με τον Ήλιο και με το στοιχείο της φωτιάς. Συμβολίζει την αέναη αναγέννηση μέσω του εξαγνισμού (φλόγες). Τόσο ο τίτλος όσο και ο υπότιτλος της σύνθεσης υπαινίσσονται την εξωμουσική αφετηρία του έργου, χωρίς όμως να περιορίζονται από περιγραφική διάθεση. Το έργο είναι διαρθρωμένο σε τρία μέρη, που χωρίζονται με ενδιάμεση παύση. Το φθογγικό υλικό απορρέει από μια σειρά τρόπων, οι οποίοι περιλαμβάνουν από τέσσερις έως έξι φθόγγους, που συμπλέκονται τόσο σε αρμονικούς όσο και σε μελωδικούς σχηματισμούς.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28 Μαρτίου 2001, αντικαθιστώντας το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού, που εξυπηρετούσε την Αθήνα επί εξήντα χρόνια. Ονομάστηκε προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ως πρωθυπουργός ίδρυσε το Υπουργείο Αεροπορίας και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να οργανώσει την πολιτική αεροπορία.

Συντελεστές – Διανομή

Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης
Με Μουσικούς της Ορχήστρας της ΕΛΣ