
Όπερα
ΡΕΚΒΙΕΜ ΑΧΜΑΤΟΒΑ & Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Χάρης Βρόντος
Μουσικό θέατρο
Ευθύμης Φιλίππου / Αγγελική Παπούλια / Χρήστος Πασσαλής / Ictus
54'
Από έως
Η παράσταση μουσικού θεάτρου ΗΠΑΡ, μια διεθνής συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής Ictus από το Βέλγιο, έρχεται στην GNO TV από τις 9 Απριλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για μια παράδοξη ερωτική ιστορία, σε λιμπρέτο του συγγραφέα και βραβευμένου σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου και σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Παπούλια και του Χρήστου Πασσαλή, δύο από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της γενιάς τους, με τη συμμετοχή μιας διεθνούς ομάδας καλλιτεχνών.
Έχοντας συνεργαστεί τόσο στον κινηματογράφο όσο και επί σκηνής, από τον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου έως τις παραστάσεις της εφευρετικής και ανατρεπτικής ομάδας blitz, η Αγγελική Παπούλια και ο Χρήστος Πασσαλής ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους με τον Ευθύμη Φιλίππου για τη δημιουργία της παράστασης μουσικού θεάτρου ΗΠΑΡ. Μαζί τους και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ictus από το Βέλγιο.
Υποβλητικό, σκοτεινό και συναρπαστικό, το Ήπαρ αφηγείται την τελευταία συζήτηση ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα δυο τραγικών εραστών, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι εισχωρεί στον πυρήνα δύο ανθρώπων. Το φαντασιακό σύμπαν του έργου εμπλουτίζεται από δυνατές δόσεις σουρεαλιστικού χιούμορ.
«Τα εσωτερικά όργανα στο κείμενο ως ρόλοι παραμένουν μέρος του και πάσχουν από αυτό. Μάλιστα γίνονται και πολύ μικροπρεπή, ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον και ελαφρύ στοιχείο, όπως οι μικροπολιτικές μεταξύ τους πολύ αστείες κι αυτές. Γενικότερα υπάρχει ένα παιχνίδι εξουσίας πολύ αστείο. Τα όργανα αυτά όμως χάσκουν, γιατί με τον θάνατο της γυναίκας θα πεθάνουν. Τα τρία από τα έξι όργανα του έργου θα αντιμετωπίσουν τον θάνατο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσω της μουσικής είναι να μπούμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Να βρεθούμε μέσα σε έναν εσωτερικό χώρο με ελάχιστο φως, όπως αν μπορούσαμε να μπούμε στο δικό μας σώμα. Γιατί όλα τα όργανά μας παράγουν συχνότητες και μουσικές», σημειώνει ο Χρήστος Πασσαλής.
Οι παραστάσεις του έργου ΗΠΑΡ που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο του 2020 ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας. Αυτό που ξεκίνησε ως παράσταση μουσικού θεάτρου ολοκληρώθηκε ως πειραματική ταινία για την GNO TV, τη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ΗΠΑΡ βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2020 από τον σκηνοθέτη και συνθέτη The Boy, κατά κόσμον Αλέξανδρο Βούλγαρη, προσφέροντας μια κινηματογραφική εμπειρία. «Το ΗΠΑΡ περιγράφει τη λειτουργία του σώματος, μιας μηχανής. Αυτό που συζητήσαμε με την Αγγελική Παπούλια, τον Χρήστο Πασσαλή και τον Ευθύμη Φιλίππου είναι ότι το ΗΠΑΡ δεν είναι μια θεατρική παράσταση εφόσον δεν παίζεται σε μια σκηνή για θεατές. Είναι κάτι άλλο και η κινηματογράφηση είναι μέρος του και όχι απλά μια καταγραφή του τι συμβαίνει επί σκηνής. Το βλέμμα μας δεν έχει σαν βάση τη θέση του θεατή στην πλατεία, οι κάμερες μπαίνουν μέσα στο σκηνικό, κολλάνε στα πρόσωπα των ηθοποιών, η εικόνα γίνεται κομμάτι της μηχανής», υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης.
Η κινηματογραφική εκδοχή του έργου ΗΠΑΡ μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του The Boy παρουσιάζεται σε διαδικτυακή πρεμιέρα στο nationalopera.gr/GNOTV.
Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2020. Υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.
Η παραγωγή και η δημιουργία της GNO TV υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το βροχερό και ζεστό βράδυ της 7ης Ιουλίου του 1994, μια γυναίκα 44 ετών είχε ένα τραγικό ατύχημα. Το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε έχασε την πορεία του και η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά καθώς πέφτοντας στο οδόστρωμα ένα αιχμηρό αντικείμενο διαπέρασε το συκώτι της. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο σε κώμα. Όσες μέρες παρέμεινε εκεί, ήταν συνεχώς δίπλα της ο άντρας που αγάπησε όσο τίποτε άλλο στη ζωή της. Ένας άντρας 62 ετών, υγιής και εύσωμος. Κάθε βράδυ αυτός ο άντρας ξάπλωνε δίπλα της στο κρεβάτι του νοσοκομείου και κοιμόταν μαζί της. Αυτές τις λίγες ώρες, μέχρι να ξημερώσει, έμοιαζαν σαν να ήταν και οι δυο σε κώμα ή σαν να κοιμούνταν απλώς και οι δυο. Οι νυχτερινές νοσοκόμες δεν τον ξυπνούσαν, μόνο τον σκέπαζαν αν τύχαινε κάποιο πόδι του να βγει έξω από την άσπρη νοσοκομειακή κουβέρτα.
Αυτή είναι η τελευταία συζήτηση ανάμεσα στα όργανα και στα μέλη των σωμάτων του άντρα και της γυναίκας, όπως καταγράφηκε στα ιατρικά μηχανήματα λίγο πριν αυτή πεθάνει στις 18 Ιουλίου του 1994 από ανακοπή καρδιάς. Η απομαγνητοφώνηση της συζήτησης έγινε από τον Ευθύμη Φιλίππου. Τα εσωτερικά όργανα των δυο τραγικών εραστών ερμηνεύονται από τους μουσικούς, περφόρμερ και μέλη του συνόλου Ictus Τομ Πάουελς και Μίχαελ Σμιντ, τη μουσικό και sound artist Ανχέλικα Καστεγιό, τον visual artist Ντήντερικ Πέετερς και τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή.
Ο εσωτερικός κόσμος του έργου ΗΠΑΡ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των μελών του σχήματος και των διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων από τα οποία προέρχονται.
Λιμπρέτο Ευθύμης Φιλίππου
Αγγλική μετάφραση Κυριάκος Καρσεράς
Γερμανική μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Χρήστος Πασσαλής, Αγγελική Παπούλια
Μουσική σύνθεση, δραματουργία Ανχέλικα Καστεγιό, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Τομ Πάουελς, Ντήντερικ Πέετερς, Μίχαελ Σμιντ
Σκηνικά Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μακιγιάζ Νίκη Οβάκογλου
Βοηθός σκηνογράφου Φιλάνθη Μπουγάτσου
Υπεύθυη παραγωγής Μαρία Δούρου
Ερμηνεύουν Ανχέλικα Καστεγιό, Τομ Πάουελς, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Ντήντερικ Πέετερς, Μίχαελ Σμιντ
Φιλική συμμετοχή Γιώργος Στεφανάκος, Μαρία Δούρου
Συμπαραγωγή με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ictus (Βέλγιο)
Κινηματογραφική σκηνοθεσία, μοντάζ The Boy
H συζήτηση ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα των δύο τραγικών εραστών, ξεπερνάει τα όρια της αντοχής και γίνεται μια εμπειρία. Σκοτεινή εμπειρία, παρότι το ιδιαίτερο, υποχθόνιο χιούμορ του Ευθύμη Φιλίππου δεν σταματάει ποτέ να τροφοδοτεί τη μαυρίλα με αναλαμπές, κάνοντας τους διαλόγους συναρπαστικούς.
M. Hulot, LIFO
Ευθύμης Φιλίππου Λιμπρέτο
Ο Ευθύμης Φιλίππου γεννήθηκε το 1977. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Κυνόδοντας, Άλπεις, L, Ο αστακός, Chevalier, Ο θάνατος του ιερού ελαφιού και Οίκτος. Έχει γράψει τα βιβλία Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα, Σκηνές, Δημήτρη και Όταν, όταν (Εκδόσεις MNP). Έχει γράψει τα θεατρικά έργα Αίματα, Τα ωραία μας χέρια, Απολογίες 4 & 5, Διάφορες επιλογές Πέτρος, Ρομπ και Το νερό της Κολωνίας.
Αγγελική Παπούλια Σκηνοθεσία
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός – Θέατρο Εργαστήριο». Έχει συμμετάσχει στις ταινίες Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη, Κυνόδοντας, Άλπεις και Ο αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, Έκρηξη και Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα, Φυλαχτό της Ρόμολας Γκάραι, Πράσινη θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου, Patchwork της Τζανίν Τήρλινγκ, Ησυχία Πέμπτης του Χρήστου Πασσαλή, Ανθρώπινα λουλούδια της σάρκας της Έλενας Βίτμαν. Τον Οκτώβριο του 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα blitz. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχει σκηνοθετήσει, γράψει και συμμετάσχει ως ηθοποιός σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας. Η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε διάφορα φεστιβάλ και πολυάριθμα θέατρα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Σε συνεργασία με τον Χρήστο Πασσαλή, από το 2018 σκηνοθετεί στο Θέατρο της Λουκέρνης στην Ελβετία.
Χρήστος Πασσαλής Σκηνοθεσία
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τον Οκτώβριο του 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα blitz. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχει σκηνοθετήσει, γράψει και συμμετάσχει ως ηθοποιός σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας. Η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε φεστιβάλ και σε πολυάριθμα θέατρα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Πολωνία, την Αγγλία, την Αυστρία και τη Νορβηγία. Σε συνεργασία με την Αγγελική Παπούλια, από το 2018 σκηνοθετεί στο Θέατρο της Λουκέρνης στην Ελβετία. Έχει συμμετάσχει στις κινηματογραφικές ταινίες Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, Μαύρο λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη, Χώρα προέλευσης και Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα και Το μέλλον της ιστορίας της Φιόνας Ταν. Τον Ιούλιο του 2020 ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους Ησυχία Πέμπτης (post-production).
Κλειώ Μπομπότη Σκηνικά
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως σκηνογράφος. Σπούδασε σκηνογραφία στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. Μέρος των μεταπτυχιακών της σπουδών πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία, με επίκεντρο την έρευνα πάνω στο έργο του Ταντέους Κάντορ. Οι έννοιες που πραγματεύεται το μεταθέατρο αποτελούν έκτοτε σημείο αναφοράς στη δουλειά της. Έχει συνεργαστεί με τους Έκτορα Λυγίζο (Το σώσε, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2018· Βάκχες, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2017· Προμηθέας Δεσμώτης, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2014· Room Service, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2014 κ.α.), Δημήτρη Καραντζά (Νεφέλες, Aρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2019· Ρομπ, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2018· Πλατεία Ηρώων, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, 2017· Δωδέκατη νύχτα, Εθνικό Θέατρο, 2016, κ.α.) κ.ά. Στον κινηματογράφο έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά τις ταινίες Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και Moderation της Άνιας Κίρσνερ.
Βασιλεία Ροζάνα Κοστούμια
Γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1972. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο εργαστήρι υποκριτικής του Άκη Δαβή. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Ενδυματολογίας του ΚΕΝΕ Καλλιθέας. Εργάστηκε για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2004, των Special Olympics το 2011,την τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού το 2015 και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Συνεργάζεται ως ενδυματολόγος με ομάδες θεάτρου και χορού και με εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.
www.vassiliarozana.com
Ελίζα Αλεξανδροπούλου Φωτισμοί
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέσπασε το πρώτο βραβείο Ουνέσκο (Prize for the Promotion of the Arts) για τη σκηνική της πρόταση πάνω στο θέμα «Βαβέλ» στη διεθνή έκθεση σκηνογραφίας Κουαντρενιάλ Πράγας 2007 καθώς και το βραβείο πρωτότυπου σχεδιασμού για τον φωτισμό στην παράσταση Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη στα Θεατρικά και Tεχνολογικά Βραβεία 2017, τα οποία οργανώθηκαν από το θέατρο Φούλστοπ Λονδίνου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σχεδιάστρια φωτισμού σε παραστάσεις θεάτρου και χορού. Έχει συνεργαστεί με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργο Κιμούλη, Θοδωρή Γκόνη, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Αργυρώ Χιώτη, Μαρία Πανουργιά, Ανέστη Αζά, Πρόδρομο Τσινικόρη, Ομάδα Πλεύσις, Zωή Χατζηαντωνίου, Χάρη Φραγκούλη, Χρήστο Πασσαλή κ.ά. Είναι μέλος της ομάδας εικαστικού φωτισμού Beforelight και έχει εμπλακεί, από το 2007, στον σχεδιασμό φωτιστικών εγκαταστάσεων και αστικών δρωμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Εισαγάγετέ τον στο παρακάτω πεδίο
Δεν έχετε εισιτήριο;
Πατήστε εδώ για να αγοράσετε εισιτήρια για τις παραστάσεις της GNO TV.