kelifos375x667
kelifos_photo-a_-simopoulos_9838---μερος-γ_2_

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ... • ΜΕΡΟΣ Γ'

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Θυμήσου, σώμα...»

37'

Έληξε
ΙΣΝ Μέγας Δωρητής  ΕΛΣ & Δωρητής Παράστασης

Περιγραφή

Θυμήσου, σώμα… • Μέρος Γ΄


W(h)oman

Η χορογράφος και χορεύτρια Εύα Γεωργιτσοπούλου παρουσιάζει το έργο W(h)oman, σε μουσική του Σεμπάστιαν Διακάκη, την οποία ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble. Η Εύα Γεωργιτσοπούλου σημειώνει για τη χορογραφία: «Τα ζώα αναγνωρίζουν τα λεγόμενα αρπακτικά τους ως απειλή, ακόμη κι αν δεν τα αντιμετώπισαν ποτέ. Το W(h)oman εμπνέεται από τις ζωώδεις στρατηγικές επιβίωσης και χρησιμοποιεί τα σώματα των χορευτών για να στήσει ένα κινητικό σύστημα ανίχνευσης “αρπακτικών”, αναπαράγοντας αφαιρετικά την ικανότητα των ζώων να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στους υπαινιγμούς ύπαρξης της εκάστοτε αρπακτικής απειλής. Εστιάζει στην ικανότητα να προσαρμόζουν την κινητική συμπεριφορά, το σχήμα, τη μορφή, την υφή και τον απόηχό τους ώστε να ελαχιστοποιούν τις ενδείξεις της παρουσίας τους ή να καλύπτουν την ταυτότητά τους, ταυτότητα που συνεπάγεται τον αυτοπροσδιορισμό τους ως πιθανού θηράματος».


Πεταλούδα

Στο νέο του χορευτικό σόλο, βιντεοσκοπημένο στους εξωτερικούς χώρους των κατασκευαστικών εργαστηρίων της ΕΛΣ, ο χορευτής και χορογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος μεταμορφώνεται σε… Πεταλούδα. Ο ίδιος σημειώνει για το έργο: «Η πεταλούδα και οι συνεχόμενες αλλαγές και μεταμορφώσεις της είναι ένα υπέροχο και μαγικό δίδαγμα για όλους μας και μας χαρίζει εσωτερική δύναμη. Μέσα από την προσπάθειά της να βγει από το κουκούλι, μας υπενθυμίζει ότι η δυσκολία στη ζωή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία της εξέλιξής μας. Κουβαλάει μέσα της μια σοφία αιώνων που, εάν μπορέσεις και θες να ακούσεις, θα νιώσεις εμπιστοσύνη στο σύμπαν. Θα καταλάβεις πως η ζωή και ο θάνατος είναι απλώς μια μετάβαση και ότι η ψυχή δεν αλλοιώνεται ποτέ. Είναι απλώς η έκφρασή της, μέσα από την ύλη».



Kelifos

Μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε ένα κέλυφος προσπαθεί να απελευθερωθεί στο έργο Kelifos, που χορογράφησε ο χορογράφος και χορευτής Φώτης Νικολάου στη νέα του συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο φόβος και η μοναξιά οδηγούν συχνά τους ανθρώπους στο να χτίσουν τείχη, να θέσουν όρια και να κρυφτούν ώστε να προστατεύσουν τα τρομαγμένα και ανυπεράσπιστά τους όνειρα αλλά και τις κρυφές τους επιθυμίες. Δημιουργούν ένα αχανές, μοναχικό κτίσμα, ένα κέλυφος για να φιλοξενήσει τις φοβισμένες και ευάλωτες ψυχές τους. Θωρακισμένη στο κέλυφός της, μια γυναίκα αναπολεί όλα αυτά που ποτέ δεν τόλμησε να μοιραστεί, να εκφράσει ή να γευτεί. Ένα πανέμορφο αγρίμι που περιφέρεται βασανισμένο. Μια ηρωίδα που θέλει να βγει έξω, στη ζωή. Ένα σώμα που θέλει να αφεθεί, να αισθανθεί, και να αγαπήσει. Θα τολμήσει να σπάσει το κέλυφος;».



5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Θυμήσου, σώμα...»

Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble.

Ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον σύγχρονο χορό, με το Μπαλέτο της ΕΛΣ να παρουσιάζει δώδεκα νέες χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών. Οι χορευτές αποδρούν από το black box της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ ακόμα και αν κάτι τους τραβάει πίσω κάποιες στιγμές, για να ανακαλύψουν νέους χώρους, νέες αισθήσεις, νέα βήματα. Να εκφραστούν αλλιώς σε αυτές τις μικρού μήκους ιστορίες χορού. Να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο μια νέα εμπειρία και ένα νέο κυριολεκτικά έδαφος δράσης. Ένα τσιμεντένιο δωμάτιο, μια αισθησιακή αίθουσα χορού, μια χορταριασμένη αυλή ή μια απομακρυσμένη παραλία, ένας διάδρομος ή ένα κλειστό ασανσέρ ανάμεσα στους πολλούς χώρους που τα σώματα των χορευτών εγκλωβισμένα ή απελευθερωμένα εναρμονίζονται με αυτούς και γίνονται μέρος μιας νέας αφήγησης. Σας καλούμε να απολαύσετε ένα ταξίδι που το σώμα θυμάται…».




Λίγα λόγια για το Όρος Ensemble

Τη μουσική του Γ΄ και του Δ΄ Μέρους του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble, το οποίο αποτελείται από τους Δημήτρη Καραγιαννακίδη (τσέλο), Αποστόλη Κουτσογιάννη (σύνθεση, φλάουτο με ράμφος), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Γιώργο Μαδίκα (κρουστά), Αντώνη Τσαχτάνη (κλαρινέτο), Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη (ακορντεόν). Το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble δημιουργήθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας, κατά τη διάρκεια προγράμματος φιλοξενίας μουσικών που υλοποιείται από τη «Vamvakou Revival», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβίωσης του χωριού. Σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πιστεύοντας πως η νέα δημιουργία αποτελεί οργανικό μέρος του ρεπερτορίου του, το Όρος Ensemble παρουσιάζει τις πρώτες αναθέσεις του σε νέους Έλληνες συνθέτες υπό την επιμέλεια της ΕΛΣ. Τα νέα έργα που παρουσιάζονται στο 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ προετοιμάστηκαν στη Βαμβακού, στο πλαίσιο πολύμηνου residency του σχήματος στο χωριό. Ο Αποστόλης Κουτσογιάννης, ο Σεμπάστιαν Διακάκης, ο Πέτρος Λειβαδάς, ο Σταμάτης Πασόπουλος και η Δανάη Μπελοσίνοφ συνυφαίνουν τον πρώτο κύκλο ελληνικής δημιουργίας του Όρος Ensemble.

Trailer

Συντελεστές – Διανομή

W(h)oman

Χορογραφία: Εύα Γεωργιτσοπούλου
Μουσική: Σεμπάστιαν Διακάκης
Κοστούμια: Δημήτρης Παρθένης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Ρίνα Σιμάντα, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Γιάννης Γκάντσιος, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιώργος Χατζόπουλος

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble

Πεταλούδα

Χορογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος
Μουσική: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύει ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble

Kelifos

Xορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική: Πέτρος Λειβαδάς
Σύλληψη: Φώτης Νικολάου, Νίκος Νικολόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Νικολόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Αλέξανδρος Κορομηλάς

Χορεύουν: Ελευθερία Στάμου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Κρίστιαν Λούτσε

Συμμετέχουν: Λιλιάνα Αλόνσο Τόρρες, Αντώνης Αντωνίου, Αντώνης Βλάχος, Φώτης Νικολάου, Γιούλιαν Ρίτσεκ

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble

Φωτογραφίες & βίντεο

Φωτογραφίες

Πάγιος χορηγός

Χορηγός Μπαλέτου

Χορηγός αερομεταφορών

Creative partner

Technology partner

Υποστηρικτής

Χορηγοί φιλοξενίας

Χορηγοί επικοινωνίας

Σας προτείνουμε

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

thumb_img2

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ... • ΜΕΡΟΣ Α'

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Θυμήσου, σώμα...»

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

e-εξοδος_photo-e_--zacharopoulou-_2_752χ384

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ... • ΜΕΡΟΣ B'

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Θυμήσου, σώμα...»