divin_φωτο-ε---375-x-667
parttwo_hero2

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ... • ΜΕΡΟΣ B'

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Θυμήσου, σώμα...»

33'

Έληξε
ΙΣΝ Μέγας Δωρητής  ΕΛΣ & Δωρητής Παράστασης

Περιγραφή

Θυμήσου, σώμα… • Μέρος Β΄

Αφιέρωση: Χορογραφίες πάνω σε έργα για κιθάρα
Ερμηνεύει ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης


Divin

H Α΄ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή χορογραφεί το έργο Divin βασισμένο πάνω στη σουίτα του Μάνου Χατζιδάκι που έγραψε ο ίδιος για τον κιθαριστή Γιώργο Μουλουδάκη. Στο Divin όλα ξεκινούν από τη μουσική. Η Μαρία Κουσουνή σημειώνει: «Με νότες καθαρές, σαν νερό, από την ερμηνεία του Γιώργου Μουλουδάκη σε δύο μουσικά κομμάτια τόσο γνωστά από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι, που τα σιγοτραγουδάς. Με έναν κρητικό χορό που για πρώτη φορά παίρνει μορφή…. ελευθερώνουν συναισθήματα από μόνα τους. Αυτές οι μουσικές επιλογές έχουν απίστευτη δύναμη. Με ενέπνευσαν εικόνες καθαρές, διαυγείς. Αναζήτησα απλές, λιτές γραμμές ώστε να δώσουν “χώρο” στη μουσική και να αφηγηθούν το μεγαλείο της γυναίκας, του έρωτα και της αγάπης με τρόπο αφαιρετικό, απλό και συμβολικό, όπως ακριβώς είναι. Στην καρδιά της υπόστασής τους».

The Paths We Take 

Το έργο The Paths We Take χορογράφησε η χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελευθερία Στάμου και βασίζεται σε μουσική του Νίκου Κυπουργού που έγραψε ο ίδιος για τον κιθαριστή Γιώργο Μουλουδάκη. Η Ελευθερία Στάμου εμπνέεται από τη γλυκιά μελαγχολία της σύνθεσης του Νίκου Κυπoυργού και δημιουργεί ένα έργο που μιλάει για τη μοναξιά, τις διαδρομές που επιλέγουμε, τους ανθρώπους που συναντάμε και όλα όσα αφήνουμε πίσω. Η χορογράφος σημειώνει: «Σε μια διαδρομή τόσο άγνωστη μα τόσο γνώριμη συνδέομαι με ανθρώπους και συνδέω μονοπάτια. Και όλα ξαναχάνονται και μένεις μόνος».

e-έξοδος

To e-έξοδος, σε σύλληψη και χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου και μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη, ερμηνευμένη από τον Γιώργο Μουλουδάκη, αποτελεί μια ιστορία εγκλεισμού και μια φυγή στο φως. Πρόκειται για ένα δεκάλεπτο ταξίδι από το σκοτεινό βάθος στον ανοιχτό ορίζοντα. Ο Φώτης Διαμαντόπουλος σημειώνει για τη χορογραφία: «Ο εγκλεισμός είναι μια λέξη συνώνυμη του περιορισμού σε ένα χώρο και σχεδόν αντίθετη της ελευθερίας. Όπως η συνθήκη του κοινωνικού περιορισμού που βιώνεται ως απώλεια της καθημερινότητας και της ελευθερίας του κάθε ατόμου στις μέρες μας. Μια τέτοιου είδους απώλεια καθώς και η έλλειψη σύνδεσης μας επιφέρουν συναισθήματα θυμού, φόβου, ανασφάλειας και θλίψης. Υπάρχει όμως ένα παράθυρο διαφυγής; Ναι, υπάρχει, κι αυτό μπορεί ο καθένας μας να το ανοίξει αντιμετωπίζοντας με αλήθεια και αγάπη το “τώρα του”, τη “στιγμή του”. Τότε και μόνο τότε μπορεί να ξανασυνδεθεί με τον εαυτό του, τον άλλο και τη φύση».

Συγχορδία 

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η χορογράφος, χορεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια των «Χορευτών του Βορρά» Τατιάνα Παπαδοπούλου χορογράφησε το έργο Συγχορδία, το οποίο βασίζεται σε μουσική σύνθεση και ερμηνεία του Γιώργου Μουλουδάκη. Η ίδια σημειώνει για τη χορογραφία: «Δύο σώματα περαστικά αναγνωρίζονται από τις δονήσεις τους. Δεν ταιριάζουν όλες οι δονήσεις με όλα τα σώματα. Μόνο αν συναντηθούν στον κατάλληλο χρόνο, στον κατάλληλο χώρο. Όταν αγκαλιάζονται, τότε οι παλμοί τους, σαν νότες, συνεργάζονται. Κάθε μυϊκή ίνα σαν χορδή παράγει μουσική. Μουσική σαν ερωτικό κάλεσμα, σαν διάλογο-αντίλογο. Μια σαγήνη αγκαλιάζει τα κορμιά και τα οδηγεί στην ένωση ή στην απόρριψη. Στην ανύψωση ή στον αφανισμό».
5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής
 «Θυμήσου, σώμα...»

Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble.

Ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον σύγχρονο χορό, με το Μπαλέτο της ΕΛΣ να παρουσιάζει δώδεκα νέες χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών. Οι χορευτές αποδρούν από το black box της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ ακόμα και αν κάτι τους τραβάει πίσω κάποιες στιγμές, για να ανακαλύψουν νέους χώρους, νέες αισθήσεις, νέα βήματα. Να εκφραστούν αλλιώς σε αυτές τις μικρού μήκους ιστορίες χορού. Να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο μια νέα εμπειρία και ένα νέο κυριολεκτικά έδαφος δράσης. Ένα τσιμεντένιο δωμάτιο, μια αισθησιακή αίθουσα χορού, μια χορταριασμένη αυλή ή μια απομακρυσμένη παραλία, ένας διάδρομος ή ένα κλειστό ασανσέρ ανάμεσα στους πολλούς χώρους που τα σώματα των χορευτών εγκλωβισμένα ή απελευθερωμένα εναρμονίζονται με αυτούς και γίνονται μέρος μιας νέας αφήγησης. Σας καλούμε να απολαύσετε ένα ταξίδι που το σώμα θυμάται…».

Trailer

Συντελεστές – Διανομή

Divin

Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Κοστούμια: Δημήτρης Πέτρου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης, Μαρία Κουσουνή 
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μαρία Κουσουνή, Άννα Φράγκου, Έλενα Κέκκου, Ρίνα Σιμάντα, Στράτος Παπανούσης, Γιάννης Γκάντσιος, Γιώργος Χατζόπουλος


The Paths We Take

Χορογραφία: Ελευθερία Στάμου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μαργαρίτα Κώστογλου, Ελευθερία Στάμου, Γιώργος Χατζόπουλος


e-έξοδος

Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Ηχητικός σχεδιασμός: Αντώνης Παλάσκας
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Αρετή Νότη, Έλτον Ντιμρότσι


Συγχορδία

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου
Μουσική: Γιώργος Μουλουδάκης
Κοστούμια: Σήλια Κριθαριώτη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Ελεάνα Ανδρεούδη, Μαρία Κουσουνή, Χριστίνα Μακρίδου, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης

 

 

 

Φωτογραφίες & βίντεο

Φωτογραφίες

Πάγιος χορηγός

Χορηγός Μπαλέτου

Χορηγός αερομεταφορών

Creative partner

Technology partner

Υποστηρικτής

Χορηγοί φιλοξενίας

Χορηγοί επικοινωνίας

Σας προτείνουμε

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

thumb_img2

Διαδικτυακά φεστιβάλ

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ... • ΜΕΡΟΣ Α'

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Θυμήσου, σώμα...»